Расія - самая вялікая дзяржава на планеце. Расія адкрыта для ўсіх замежнікаў, якія плануюць прыватныя або дзелавыя візіты на расійскую тэрыторыю. Ня сустрэнуць перашкод і замежныя грамадзяне, у якіх ёсць намер падарожнічаць па расійскіх прасторах, а таксама вывучаць гісторыю, мастацтва і традыцыі гэтай краіны.

Если вас интересуют визы для иностранцев, стоит заглянуть на этот сайт www.visatorussia.org вы найдете все про визы для иностранцев отличного качества.

Па якая склалася міжнароднай практыцы, замежныя грамадзяне могуць наведваць іншыя дзяржавы толькі пры наяўнасці візавага дазволу (візы). Да таго ж краіны не пазбаўленыя магчымасці дамовіцца аб іншым парадку ўезду нерэзідэнтаў на свае тэрыторыі, што замацоўваецца ў міжнародных дагаворах як асаблівыя візавыя рэжымы. Расія таксама падпарадкоўваецца гэтаму агульнаму парадку, таму для ўязджаюць замежнікаў абавязковая віза ў Расію. Праўда, і з гэтага правіла ёсць шэраг выключэнняў.

Хто выдае расійскія візы

Практычна ва ўсім свеце візамі на ўезд у краіну займаюцца консульства краіны ўезду, размешчаныя на тэрыторыі іншых краін. Так, напрыклад, калі візы на ўезд у Польшчу ў Расіі выдае консульства пры Пасольстве Рэспублікі Польшча ў Расіі, то і віза на наведванне Расіі ў Польшчы выдаецца ў консульстве пры Пасольстве Расійскай Федэрацыі ў Рэспубліцы Польшча.

Праўда, у апошні час, для паляпшэння якасці абслугоўвання грамадзян, якія жадаюць атрымаць візавыя дазволу на наведванне іншых краін, консульства і амбасады адкрываюць так званыя візавыя цэнтры, якія спецыялізуюцца выключна на прадастаўленні адміністрацыйных паслуг просьбіта віз.

У функцыі такіх візавых цэнтраў ўваходзіць:

  • прыём дакументаў ад наведвальнікаў,
  • апрацоўка і перадача дакументах на ўпаўнаважанага консульскія структуры для прыняцця рашэнняў па сутнасці пытання: выдаваць візу ці адмаўляць у выдачы,
  • выдача візавых дазволаў і дакументаў наведвальнікам.


Акрамя таго, разам з дзяржаўнымі ўстановамі, якія разглядаюць дакументы грамадзян і прадастаўляюць звязаныя з гэтым адміністрацыйныя паслугі, пры амбасадах і консульствах вельмі часта працуюць прыватныя прадпрыемствы, якія спецыялізуюцца на афармленні візавых дакументаў.

Такія прыватныя прадпрыемствы не ўваходзяць у структуру консульства ці амбасады. Яны на прыватнай аснове аказваюць грамадзянам падтрымку пры праходжанні адміністрацыйных працэдур па атрыманні візавых дазволаў. Зразумела, гэтыя паслугі прадастаўляюцца на платнай аснове, і кліентам-суіскальнікаў візы заўсёды трэба загадзя цікавіцца, колькі каштуе такая падтрымка. Інакш сума рахункі, выстаўленага пасля прадастаўлення ўсіх паслуг, можа непрыемна шакаваць.

Такім чынам, каб замежніку, грамадзяніну краіны, якая не падпадае пад спецыяльны візавы рэжым з РФ, атрымаць візавае дазвол на наведванне Расіі, яму трэба звярнуцца ў адну з інстанцый:

  • Консульства пры Пасольстве РФ у краіне грамадзянства замежніка (можна таксама звяртацца ў консульства Пасольства РФ у той краіне, дзе іншаземец мае від на жыхарства),
  • візавы цэнтр, сузаснавальнікам якога з'яўляецца, у тым ліку і Амбасада РФ (гэтую інфармацыю можна даведацца ў самым візавым цэнтры), правілы вызначэння тэрытарыяльнасці консульства для звароту тыя ж: краіна грамадзянства заяўніка або краіна, якая выдала заяўніку від на жыхарства,
  • прыватная арганізацыя, якая прапануе платныя паслугі па падтрымцы грамадзян у пытаннях атрымання віз у РФ (дакументальнае афармленне, падача дакументаў і арганізацыя тэрміновай выдачы візы).

Віды дазволаў на наведванне Расійскай Федэрацыі

У залежнасці ад таго, якая мэта наведвання Расіі замежным грамадзянінам, яму могуць быць выдадзены наступныя візы:

  • прыватныя (для наведвання сваякоў, сяброў, блізкіх людзей),
  • дзелавыя (для наведвання бізнес-партнёраў, для падпісання і выканання бізнес-кантрактаў, для прыняцця ўдзелу ў прадпрымальніцкіх канферэнцыях, з'ездах і іншых дзелавых мерапрыемствах, звязаных з бізнес-працэсамі),
  • гуманітарныя (для ўдзелу ў навуковых, культурных, рэлігійных, спартыўных, дабрачынных мерапрыемствах),
  • навучальныя (для пражывання ў РФ у перыяд навучання ў расійскіх адукацыйных установах),
  • рабочыя (для працаўладкавання на тэрыторыі РФ).

У залежнасці ад таго, якога віду візу трэба атрымаць: дзелавую, прыватную (ці яшчэ іх называюць гасцявыя), навучальную або працоўную, у консульства прадастаўляецца адпаведны пакет дакументаў. 


Кошт візы не залежыць ад яе мэтавага прызначэння, а вось ад краіны, у якой будзе выдавацца віза, - залежыць. Так, напрыклад, для грамадзян Еўрасаюза расійская віза абыдзецца ў 35 еўра, калі атрымаць яе дапушчальна ў парадку агульнай чарзе, і двайны тарыф (70 еўра), калі атрымаць трэба па тэрміновым замове. Для грамадзян ЗША, Канады і многіх іншых краін, размешчаных на іншых кантынентах, кошт візы можа істотна адрознівацца ад прыведзеных лічбаў, актуальных для Еўрасаюза. Даведацца дзейсную кошт можна толькі падчас кансультацыі ў адпаведным Консульстве.

Акрамя дзялення візавых дазволаў па іх мэтавым прызначэнні, візы дзеляцца на некалькі відаў у залежнасці ад тэрмінаў, на якія яны выдаюцца: аднаразовыя, двухразовыя і шматразовыя. На самой візе заўсёды напісана, колькі разоў па ёй дазволена заязджаць у РФ ўладальніку візы і якая колькасць дзён ён можа па такой візе знаходзіцца на тэрыторыі РФ.


Каб атрымаць візавае дазвол на наведванне РФ, не трэба збіраць вельмі вялікая колькасць дакументаў. Але ўсе неабходныя паперы павінны быць аформленыя з захаваннем патрабаванняў расійскага заканадаўства. Толькі ў гэтым выпадку можна разлічваць на станоўчае вырашэнне пытання па прадастаўленні візы.

  • запоўненая візавая анкета,
  • пашпарт краіны грамадзянства або від на жыхарства (калі такі маецца),
  • замежны пашпарт, які будзе сапраўдны на працягу 3-х месяцаў пасля ўезду ў РФ,
  • медыцынская страхоўка (акрамя выпадкаў ўезду па гасцявым візах),
  • фотаздымак 3х4,
  • для грамадзян, якія атрымліваюць працоўныя, гуманітарныя і навучальныя візы, абавязковая даведка аб праходжанні абследавання на наяўнасць у арганізме ВІЧ-інфекцыі.

Дакументы павінны быць аформленыя без выпраўленняў і памылак, афіцыйна перакладзены на рускую мову і не павінны ўтрымліваць непраўдзівых дадзеных.

Акрамя названых патрабаванняў, ёсць яшчэ адно важнае патрабаванне, якое з'яўляецца адметнай асаблівасцю менавіта расійскага візавага рэжыму - атрыманне замежнікам афіцыйнага запрашэння ад прымаючага боку. Гэтае правіла дзейнічае як для грамадзян Еўрасаюза, так і для іншых замежнікаў, акрамя грамадзян тых краін, з якімі ў РФ падпісаны пагадненні аб спрошчаным візавым рэжыме.

Запрашэнне - афіцыйны дакумент, які выдаецца расійскай ФМС (Федэральнай міграцыйнай службай) па хадайніцтве прымаючага боку (сваякі, расейскія бізнэс-партнёры, арганізатары мерапрыемстваў і г.д.). Запрашэння, аформленыя якім-небудзь іншым чынам, не могуць лічыцца сапраўднымі і атрымаць візу па такім запрашэнні немагчыма.

Каб атрымаць запрашэнне, расійская бок, які запрашае павінна звярнуцца ў мясцовае аддзяленне ФМС з адпаведнай заявай і прадставіць дакументы, якія б пацвердзілі рэчаіснасць намераў, для якіх выдаецца запрашэнне замежніку ў РФ. Даведацца пра тое, якія дакументы спатрэбяцца для афармлення запрашэння ў кожным канкрэтным выпадку, можна ў тым жа аддзяленні ФМС на папярэдняй кансультацыі.

Пасля прадастаўлення ўсіх дакументаў альбо заяўнік на рукі атрымлівае запрашэнне і адпраўляе яго арыгінал паштовай сувяззю замежніку, які ўжо будзе прыкладаць арыгінал запрашэння да пакета дакументаў пры падачы на ??атрыманне візы, альбо ФМС самастойна атручвае запрашэнне ў консульства, якое будзе афармляць візу іншаземцу.

Дазвол на наведванне РФ з бізнес-візітам


Дзелавая, або бізнес-віза ў Расію - адзін з самых запатрабаваных ўязных дакументаў, паколькі дае магчымасць замежніку шматкроць уязджаць на тэрыторыю РФ, а таксама знаходзіцца на ёй па дзевяноста дзён кожныя 180 дзён тэрміну дзеяння візы.

Гэта вельмі зручна для тых замежных грамадзян, у якіх ёсць дзелавыя або бізнес-сувязі ў Расіі і якія не жадаюць марнаваць час і грошы на атрыманне візы на кожны ўезд.

Аднак, нягледзячы на ??ўсе выгоды, пры атрыманні дзелавой (бізнэс) візы можна патрапіць у непрыемную сітуацыю, выйсце з якой можа быць абцяжараны адміністрацыйна. Удалае вырашэнне праблемы запатрабуе значных фінансавых выдаткаў.

Праблемная сітуацыя можа паўстаць у тым выпадку, калі дзелавая віза аформлена па запрашэнні кампаніі, пра якую іншаземец фактычна нічога не ведае. Такія візы ў асноўным афармляюцца праз прыватныя візавыя канторы, якія ў якасці запрашаючага боку заяўляюць «падстаўныя» фірмы.

Іншаземец прыбывае ў РФ і не можа звязацца з такой падстаўной фірмай ні для наступнай абавязковай рэгістрацыі, ні для падаўжэння візы, ні для афармлення выязной візы, у выпадку калі ўзнікае такая неабходнасць.

Таму, калі паездка сапраўды здзяйсняецца з мэтай вырашэння бізнес-пытанняў, замежніку або яго прадстаўніку неабходна пераканацца, што бок, які запрашае - дзеючае прадпрыемства, якое не створыць замежнаму грамадзяніну дадатковых праблем на тэрыторыі РФ.

Рашэнне праблемных візавых пытанняў


Нягледзячы на ??тое, што кожны чалавек імкнецца як мага больш старанна спланаваць сваю паездку ў іншую дзяржаву, нярэдкія выпадкі, калі здараюцца форс-мажорныя абставінаў, а і замежніку прыпадае на тэрыторыі іншай дзяржавы прыводзіць свае дакументы ў парадак.

Да такіх форс-мажорным абставінам можна аднесці:

  • крадзеж або порчу дакументаў,
  • знаходжанне ў абставінах, якія выключаюць магчымасць выезду ў тэрмін, усталяваны візай,
  • парушэнне правілаў рэгістрацыі замежных грамадзян на тэрыторыі РФ.

У тым выпадку, калі дакументы страчаны або сур'ёзна сапсаваныя, грамадзяніну іншай дзяржавы неабходна звяртацца ў Пасольства сваёй краіны, якое знаходзіцца ў Расіі.

Калі пашкоджана толькі віза, можна дамагацца атрымання выязной візы. Без дакумента, які дае права на выезд замежніка з краіны, такі выезд немагчымы: іншаземец будзе затрыманы па патрабаванні памежнікаў падчас праходжання пагранічнага кантролю.

Падоўжыць шматразовую, аднаразовую ці двухразовую візу можна толькі пры наяўнасці важкіх падстаў. Для таго каб падоўжыць візу, неабходна будзе прыцягваць візавага спонсара (твар, якое прадаставіла запрашэнне для знаходжання замежніка ў РФ). Толькі візавы спонсар можа прадстаўляць дакументы ў ФМС, якія абгрунтоўваюць неабходнасць падаўжэння візы для замежніка.

спрошчаны падыход


Для жыхароў шэрагу дзяржаў адсутнічае неабходнасць выконваць пералічаныя патрабаванні - рэжым наведвання Расіі больш мяккім. Для падобных дзяржаў устаноўлены спецыяльныя візавыя рэжымы.

Такі рэжым устаноўлены, напрыклад, для грамадзян практычна ўсіх краін, якія ўваходзілі ў склад СНД. Згодна гэтаму рэжыму грамадзяне такіх краін, як Украіна, Беларусь, Казахстан і г.д. маюць магчымасць знаходзіцца на тэрыторыі РФ да 90 каляндарных дзён па ўнутраных або замежпаспартах без атрымання віз.

Аднак гэты рэжым не дапускае магчымасць працаваць або атрымліваць адукацыю ў межах Расійскай Федэрацыі без адпаведнай візы. Фактычна, у рамках гэтага рэжыму адпадае неабходнасць у атрыманні гасцявых і дзелавых віз, у астатніх выпадках дазвольныя дакументы ўсё ж такі спатрэбяцца.